Prvom fazom Projekta „Osmjeh Planete je u tvojim rukama“ koji od početka marta 2013. godine provodi Ekopak, u saradnji sa nevladinom organizacijom Ekotim i uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma educirano je 1.100 učenika iz osam sarajevskih osnovnih i srednjih škola. U projekat su uključene škole: Alija Nametak, Meša Selimović, Safet Beg Bašagić, Šesta osnovna škola, Gimnazija Dobrinja, Treća Gimnazija, Gimnazija Obala i Srednja ekonomska škola.

Projekat je koncipiran na način da je u prvoj fazi organizovano 38 edukativnih radionica, kroz koje je prošlo 1.100 učenika, na kojima su aktivisti Ekotima prezentirali novi način postupanja sa otpadom, odvojeno odlaganje ambalažnog otpada i značaj reciklaže. Prezentacije su prilagođene uzrastima učenika do 4. razreda, do 8. razreda i za srednjoškolce.

Nakon faze edukacije biće organizovani kvizovi u školama, a pobjednici će predstavljati svoje škole na finalnom kvizu.

Paralelno uz ove dvije aktivnosti se odvija takmičenje u količinama prikupljenog ambalažnog otpada u svih 8 škola. Prikupljeni ambalažni otpad preuzima Papir servis koji ujedno i evidentira prikupljene količine, na osnovu čega će se znati pobjednik.

Za pobjednika u znanju, kao i za školu koja sakupi najveću količinu ambalažnog otpada su predviđene nagrade Proglašenje pobjednika u obje kategorije i dodjela nagrada će biti obavljeno na završnoj manifestaciji koja će biti održana 5. juna.