BS EN
  • GDJE DRUGI VIDE OTPAD MI VIDIMO KORISNU SIROVINU
  • Ekopak je prvi i vodeći operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini

  • Ekopak je pionir u Bosni i Hercegovini u procesu uspostave i razvoja sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom

  • Ekopak su osnovale vodeće internacionalne, regionalne i domaće kompanije

  • Rad Ekopaka je zasnovan na najboljim EU praksama, ali i na visokim standardima poslovanja u skladu sa standardima osnivača

  • Ekopak preuzima odgovornost za ispunjenje zakonskih obaveza za sve proizvođače, uvoznike, distributere i trgovce po najnižim održivim troškovima i za dobrobit cijele zajednice

  • Princip rada Ekopaka je jednak tretman za sve - ni osnivači Ekopaka nemaju poseban status

  • Zaposlenici Ekopaka svoje zadatke obavljaju stručno, odgovorno, profesionalno, transparentno, po visokim etičkim normama i u skladu sa svim zakonskim obavezama

  • Ekopak je 32. član krovne evropske organizacije operatera sistema PRO EUROPE čije je sjedište u Briselu

Aktuelnosti

01 12.15.

Još jedno međunarodno priznanje uspjeha Ekopaka

Brisel, 26 Novembar 2015 – Na Generalnoj skupštini EXPRA-e (The Extended Producer Responsibility Alliance), organizacije za reciklažu i iskorištenje ambalažnog otpada, čiji su članovi operateri u vlasništvu ambalažne privrede i koji rade po principu “ne-za-profit”, u članstvo je primljen Ekopak iz Bosne i Hercegovine, čime se djelovanje EXPRA-e proširuje na Balkan.

Prvi ovlašteni operater sistema Ekopak pridružio se EXPRA-i u važnom trenutku obzirom na predstojeće aktivnosti objave Paketa mjera cirkularne ekonomije. U sklopu tog Paketa nalaze se zakonodavni prijedlozi za evropsku Direktivu o ambalaži i ambalažnom otpadu, kao i Okvirne direktive o otpadu, koje će utjecati na ovaj sektor u narednih 15 godina i nadalje.

Ekopak radi po principu “ne-za-profit” i osnovan je 2011. godine s ciljem da u ime svojih klijenata proizvođača ambalaže, uvoznika, punilaca, distributera i trgovaca, preuzme odgovornost za ispunjenje zakonskih obaveza za reciklažu i iskorištenje ambalažnog otpada u Federaciji BiH. Ekopak je prvi i vodeći ovlašteni operater sistema za upravljanje ambalažnim otpadom s dozvolom Federalnog Ministarstva okoliša i turizma.

Transparentnost i visoki standardi poslovanja su imperativ svakodnevnog rada Ekopaka, što je potvrđeno i ranijim članstvom u PRO EUROPE-u. Opredjeljenje Ekopaka je da se uz podršku ambalažne privrede gradi dugoročan, efikasan i održiv sistem za upravljanje ambalažnim otpadom u našoj zemlji po uzoru na prakse i iskustva ostalih evropskih zemalja. 

“Pridruživanje Ekopaka EXPRA-i je za Ekopak veliki i važan korak, te se radujemo saradnji s našim kolegama iz zemalja koje, poput nas, promovišu produženu odgovornosti proizvođača ambalažnog otpada (EPR) i princip rada “ne-za-profit”. Iskoristit ćemo njihovu ekspertizu kako bi poboljšali naš rad i dostigli ciljeve kroz uspostavu i optimiziranje efikasnog sistema za reciklažu i iskorištenje ambalažnog otpada, koji je u skladu sa ciljevima koje je zadalo Federalno Ministarstvo okoliša i turizma.”, izjavila je Amela Hrbat direktor Ekopaka.

William Vermeir, predsjednik Generalne skupštine EXPRA-e je iskazao riječi dobrodošlice za dva nova člana EPR mreže i izjavio je: “Sretni smo što su nam se pridružile kolege iz EKOPAK-a i SLOPAK-a, a pogotovu u ovom trenutku kad ulažemo napore u promociju Principa produžene odgovornosti proizvođača (EPR princip), i to na EU nivou, što znači da promovišemo njegov originalni smisao. Pod tim podrazumijevamo šeme koje rade po principu “ne-za-profit”, koje je osnovala i kontroliše ambalažna privreda, te koja pruža javne usluge svim stanovnicima.”

“Raduje nas razmjena iskustava i uključenje EKOPAK-a i SLOPAK-a u naš rad, koji promoviše Princip EPR kao efikasan alat upravljanja ambalažnim otpadom”, izjavio je Joachim Quoden, generalni direktor EXPRA-e. “Vjerujem da će naša dva nova člana doprinijeti značajno našem radu u pogledu EU legislative, ali također i pronaći rješenja u izazovima s kojima se Balkanske članice danas suočavaju”.

Više o EXPRA-i na linku: http://www.expra.eu/ 

Expra 1
Expra

Arhiva