Zelena tačka u naučnoj knjizi "Ambalaža i pakiranje hrane"
Tuzla, 12-13.11.2015.g. - U organizaciji Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli održan je naučni simpozij sa međunarodnim učešćem „Okolišni potencijali, održivi razvoj i proizvodnja hrane - OPORPH 2015“.
Na naučnom simpozijumu je promovisana knjiga „Ambalaža i pakiranje hrane“ autora: doc.dr. Benjamin Muhamedbegović, prof. dr. Nils V.Juul i prof.dr. Midhat Jašić. U knjizi se spominje i Prvi ovlašteni operater sistema Ekopak te ističe važnost korištenja prestižnog međunarodno zaštićenog znaka Zelena tačka na ambalaži proizvoda.
Činjenice o međunarodno zaštićenom znaku Zelena tačka:
- koristi ga oko 170.000 kompanija,
- preko 460.000 milijardi komada ambalaže se godišnje označi
ovim znakom,
- oko 300 miliona građana ima pristup razdvojenom odlaganju
ambalažnog otpada koji se finansira od strane članica Pro Europe-a
- je danas najrasprostranjeniji i najviše korišteni zaštićeni znak
na svijetu, zaštićen u više od 170 zemalja.