BS EN
  • GDJE DRUGI VIDE OTPAD MI VIDIMO KORISNU SIROVINU
  • Ekopak je prvi i vodeći operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini

  • Ekopak je pionir u Bosni i Hercegovini u procesu uspostave i razvoja sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom

  • Ekopak su osnovale vodeće internacionalne, regionalne i domaće kompanije

  • Rad Ekopaka je zasnovan na najboljim EU praksama, ali i na visokim standardima poslovanja u skladu sa standardima osnivača

  • Ekopak preuzima odgovornost za ispunjenje zakonskih obaveza za sve proizvođače, uvoznike, distributere i trgovce po najnižim održivim troškovima i za dobrobit cijele zajednice

  • Princip rada Ekopaka je jednak tretman za sve - ni osnivači Ekopaka nemaju poseban status

  • Zaposlenici Ekopaka svoje zadatke obavljaju stručno, odgovorno, profesionalno, transparentno, po visokim etičkim normama i u skladu sa svim zakonskim obavezama

  • Ekopak je 32. član krovne evropske organizacije operatera sistema PRO EUROPE čije je sjedište u Briselu

Aktuelnosti

19 05.15.

Nastavlja se dodjela certifikata „Zelena tačka“ u Hercegovini

U maju ove godine, Ekopak je započeo dodjelu certifikata „Zelena tačka“ svim kompanijama koje su potpisivanjem ugovora sa Ekopakom zakonski regulisale pravo označavanja ambalaže međunarodno zaštićenim znakom „Zelena tačka“. 

Tim povodom, predstavnici Ekopaka su posjetili sjedište kompanija Ledo, Ataco, Agrokor, Bossin i Dara kako bi im lično uručili certifikat „Zelena tačka“ u znak zahvalnosti što su u Ekopaku  prepoznale svog operatera sistema, te mu ukazale povjerenje da u njihovo ime ispunjava obaveze za reciklažu koje proizilaze iz Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom u Federaciji BiH. 

„Zelena tačka“ je međunarodno zaštićeni znak Pro Europe-a, krovne organizacije evropskih operatera sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom. Znak „Zelena tačka“ je najrasprostranjeniji i najviše korišteni zaštićeni znak na svijetu, zaštićen u više od 170 zemalja. Oko 460 milijardi jedinica ambalaže se godišnje označi ‘Zelenom tačkom’, a više od 170,000 kompanija označava ambalažu proizvoda ovim znakom. 300 miliona građana u EU ima pristup razdvojenom odlaganju ambalažnog otpada koji se finansira od operatera članova PRO EUROPE-a.

Certifikat „Zelena tačka“ je pokazatelj društvene odgovornosti kompanija koje brinu o zaštiti okoliša i ambalažnom otpadu nastalom nakon korištenja njihovih proizvoda, te preko Ekopaka finansijski doprinosi uspostavi i razvoju efikasnog, transparentnog, održivog i dugoročnog sistema prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada u BiH.

U narednom periodu, ovaj certifikat će biti uručen svim kompanijama (proizvođačima, uvoznicima i krajnjim snabdjevačima) koje su uključene u sistem Ekopaka i koje na tržište plasiraju proizvode označene znakom „Zelene tačke“, te na taj način omogućavaju i svim potrošačima da kupovinom proizvoda s ovim znakom daju svoj doprinos zaštiti okoliša.

Istovremeno, Ekopak provodi istraživanje tržišta s ciljem da zakonski uredi ovlašteno korištenje ovog međunarodno zaštićenog znaka, što je jedna od obaveza koja proizilazi iz članstva Ekopaka u Pro Europe-u.  Zato iz Ekopaka pozivaju sve kompanije koje koriste Zelenu tačku da se jave Ekopaku i da regulišu upotrebu ovog prestižnog znaka na ambalaži svojih proizvoda.

 

Arhiva