Ekopak je u periodu od 18.marta do 20.aprila 2015 godine u svim razredima osnovnih i srednjih škola u Općini Breza, uspješno relizovao projekat „Osmijeh Planete je u tvojim rukama“.

Cilj edukativnog projekta je naučiti djecu kako da ispravno odlažu ambalažni otpad koji nastaje svakodnevnom upotrebom proizvoda. Budući da je Općina Breza sa Ekopakom potpisala ugovor o saradnji i uspostavi eko-otoka, sprovedena je i ova vrsta edukacije najmlađih koji će svoje roditelje upozoravati kako da pravilno odlažu otpad u predviđene kontejnere. U projektu je učestvovalo oko 1.500 učenika koji su slušali predavanja o ambalažnom otpadu, reciklaži i zaštiti okoliša.

Projekat je realizovan u osnovnim školama: „Safvet-beg Bašagić“ i „Enver Čolaković“, te u srednjim školama  Opća gimnazija “Muhsin Rizvić“ i Mješovita škola „Muhsin Rizvić“. Nakon edukacije učenici su prisustvovali i radionici gdje su od ambalažnih materijala izrađivali zanimljiva rješenja. Projekat je završen takmičenjem koje se sastojalo od tri kruga testova testova.

Nakon takmičenja, za Dan Planete Zemlje je za učenike upriličena predstava „Reciklaža nije gnjavaža“ u izvedbi Narodnog pozorišta iz Zenice, gdje su se uručile i simbolične nagrade za učenike koji su pokazali najbolje znanje.