Sarajevo, 22.4.2015. – Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, dm i Ekopak organizovali su u Sarajevu i Mostaru druženja pod motom „Ambalažu za cvijet i svijet će opet biti lijep!“ koja su imala za cilj ukazati građanima na važnost očuvanja prirode i okoliša te pružiti savjete o mogućnostima za reciklažu.

Posjetioci koji su se dm-u i Ekopaku pridružili na druženjima za pet komada bilo koje ambalaže na poklon su dobili cvijet begonije, a u zamjenu za njihovu plastičnu kesu eko ceker. Osim toga,  predstavnici kompanije Ekopak svim zainteresovanim građanima su dijelili savjete o pravilnom odlaganju i reciklaži ambalažnog otpada.

”Realizacijom ekoloških projekata poput ovog nastojimo ukazati na činjenicu da vlastitim doprinosom svi možemo uticati na smanjenje zagađenja, zaštitu prirode i prirodnih resursa, što u konačnici rezultira zdravijim i kvalitetnijim životnim uslovima. ” - kazala je članica Uprave dm drogerie markt Admira Isaković. 

Informisanje i edukacija građana je polazna tačka ka ostvarenju cilja za očuvanje prirode, okoliša i životne sredine. Veoma je važno javnosti poslati jasnu poruku uz konkretne savjete o tome šta građani mogu učiniti u svojoj zajednici za bolje danas, kao i za buduće generacije koje dolaze.

”Društveno odgovorna kompanija dm kroz saradnju sa Ekopakom finansira uspostavu sistema za selektivno prikupljanje i reciklažu ambalažnog otpada u našoj zemlji po uzoru na vodeće evropske sisteme. Kada iz naknada svih privrednih subjekata koji su u Ekopakovom sistemu finansiramo nabavku eko-otoka u lokalnim zajednicama, odgovornost i edukacija krajnjih potrošača postaje najbitniji korak. Ovakvim zajedničkim aktivnostima Ekopak i dm se žele približiti građanima, edukovati ih te uticati na povećanje svijesti o pravilnom odlaganju ambalažnog otpada, njegovoj reciklaži i zaštiti okoliša.“– rekla je Samra Jažić, stručna saradnica za prodaju i komunikacije neprofitne kompanije Ekopak.

Dan planete Zemlje širom svijeta se obilježava 22. aprila, a ima za cilj ukazati na posljedice određenih ljudskih aktivnosti koje ugrožavaju prirodu i prijete životu na Zemlji.