BS EN
  • GDJE DRUGI VIDE OTPAD MI VIDIMO KORISNU SIROVINU
  • Ekopak je prvi i vodeći operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini

  • Ekopak je pionir u Bosni i Hercegovini u procesu uspostave i razvoja sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom

  • Ekopak su osnovale vodeće internacionalne, regionalne i domaće kompanije

  • Rad Ekopaka je zasnovan na najboljim EU praksama, ali i na visokim standardima poslovanja u skladu sa standardima osnivača

  • Ekopak preuzima odgovornost za ispunjenje zakonskih obaveza za sve proizvođače, uvoznike, distributere i trgovce po najnižim održivim troškovima i za dobrobit cijele zajednice

  • Princip rada Ekopaka je jednak tretman za sve - ni osnivači Ekopaka nemaju poseban status

  • Zaposlenici Ekopaka svoje zadatke obavljaju stručno, odgovorno, profesionalno, transparentno, po visokim etičkim normama i u skladu sa svim zakonskim obavezama

  • Ekopak je 32. član krovne evropske organizacije operatera sistema PRO EUROPE čije je sjedište u Briselu

Aktuelnosti

08 04.15.

"Reciklaža - potreba i šansa" - završeno 3. državno takmičenje srednjoškolaca u poduzetništvu

U hotelu Evropa u Sarajevu 07. i 08.04. održan je Munja Business Challenge – 3. državno takmičenje srednjoškolaca u poduzetništvu u organizaciji Inkubatora društvenih inovacija „Munja“. Takmičenju je prisustvovalo 100 učenika iz 48 škola i iz 31 grada. Ove godine biznis zadatak u partnerstvu sa EKOPAK-om bio je da timovi osmisle kreativnu biznis ideju na polju recikliranja. 

Recikliranje je izdvajanje korisnih materijala iz otpada i njegovo ponovno korištenje. Uključuje sakupljanje, izdvajanje, preradu i izradu novih proizvoda iz iskorištenih stvari ili materijala. Svaki stanovnik BiH dnevno proizvede 1 kg otpada. To godišnje iznosi 365 kg otpada po osobi. Samo 5% otpada u BiH se reciklira – ostali se odlaže. Pored zaštite životne sredine recikliranje može biti i poslovna prilika. 

Kroz „Poslovni izazov“ učenici razvijaju svijest o biznisu i poduzetništvu, kao i vještine rješavanja problema, timskog rada, analitičkog razmišljanja, prezentacijske vještine, te unaprijeđuju vlastito samopouzdanje, sve to što je sutra od velike važnosti kada se nađu na tržištu rada. Sve ove vještine posebno su bitne kada znamo da je 63% mladih nezaposleno odnosno svaka treća osoba na birou ima ispod 30 godina.

Pobjednički tim “Neretva” činili su: Hamza Agić i Ajla Mraković iz Sarajeva, Jelena Railić iz Prijedora, Nudžejm Pašić iz Busovače i Ermin Papračanin iz Goražda. Drugoplasirani je tim pod nazivom “Maglić” kojeg su činili Elna Biber i Nadina Tanović iz Sarajeva, Goran Ivetić iz Banja Luke, Muhiba Tešnjak iz Gračanice i Amar Handžo iz Mostara, a trećeplasirani je tim sa nazivom “Sana” kojeg su činili Eldar Berbić iz Sarajeva, Amina Hasečić iz Ilijaša, Dragana Mirković iz Rogatice, Tarik Veispahić iz Kaknja i Dina Osmanović iz Kalesije.

U žiriju su bili: Violeta Čibukčić (Američka privredna komora), Samra Jažić (Ekopak), Sandra Stanić (M:TEL), Martina Rotim (TELEMACH) i Majda Mujanović (OXFAM/GEM).

Generalni prijatelj takmičenja je EKOPAK, srebrni partner TELEMACH uz saradnju i podršku partnera: Fondacija SHL, Američka privredna komora (AmCham), M:TEL, Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Balkan Trust for Democracy, USAID GOLD Projekt, Dostignuća mladih Srbija, Mistral Solutions, Coca Cola i Spanish Market (Quickie & Palitos), te IT partner BNC.
 

Sva tri tima će, krajem aprila, predstavljati Bosnu i Hercegovinu na regionalnom takmičenju u Crnoj Gori gdje će poduzetničke snage odmjeriti srednjoškolci iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH.

MBC15 - 1mj web.JPG
MBC15 - 2mj web.JPG
MBC15 - 3mj web.JPG
mtel.JPG
BC 2015-06.JPG

Arhiva