15.01.2015. je u Olovu upriličena svečana primopredaja infrastrukture za uspostavu 5 eko-otoka. Potpisom ugovora o saradnji između Općine Olovo, JKP “Bioštica” iz Olova i Ekopaka, Općina Olovo se priključuje Sistemu Zelene tačke u kojem će se prikupljeni ambalažni otpad sortirati i pripremati za reciklažu.

Uz prisutvo predstavnika potpisnika ugovora i medija, Općini Olovo je Ekopak uručio 15 kontejnera za selektivno odlaganje ambalažnog otpada.

Ekopak finansira i izgradnju reciklažnog dvorišta, u kojem će se prikupljeni ambalažni otpad sortirati i pripremati za reciklažu, a čija je izgradnja već počela.

U Ekopakovom sistemu se trenutno nalazi 12 općina: Bihać, Gračanica, Orašje, Donji Vakuf, Kladanj, Ključ, Olovo, Breza, Vitez, Novi Travnik i Vogošća, a broj općina se svakodnevno povećava.

Pozivamo sve privredne subjekte da svoje zakonske obaveze za ambalažni otpad ispunjavaju putem uključenja u sistem Ekopaka koji je prvi ovlašteni operater sistema, te omoguće uspostavu transparentnog, održivog, dugoročnog i efikasnog sistema po uzoru na sisteme koji su uspostavljeni u ostalim zemljama članicama PRO EUROPE-a.