U organizaciji Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline Unsko-Sanskog kantona, Ekopak je 14. januara 2013. godine u prostorijama Vlade Unsko-Sanskog kantona u Bihaću održao prezentaciju predstavnicima ambalažne privrede sa područja ovog kantona. Prezentirane su odredbe Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom FBiH, zakonske obaveze ali i prednosti uključenja u sistem upravljanja ambalažnim otpadom preko ovlaštenog operatera sistema.

Pored predstavnika ambalažne privrede, prezentaciji su prisustvovali i predstavnici kantonalne Uprave za inspekcijske poslove, kao i predstavnici opština Unsko-Sanskog kantona. Posebno je naglašeno da zakonske obaveze za proizvođače, uvoznike, punioce, distributere  i trgovce teku od dana stupanja na snagu Pravilnika, tj. od januara 2012. godine.

15. januara, održan je sastanak sa predstavnicima javnih komunalnih preduzeća sa područja Unsko-Sanskog kantona, na kojem su se također prezentovale odredbe Pravilnika, kao i uloga ovlaštenih komunalnih preduzeća u izgradnji održivog i funkcionalnog sistema upravljanja ambalažnim otpadom u FBiH.