42. Internacionalna turistička Una regata protiče u znaku odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada. Ova četverodnevna manifestacija je započela svečanim otvaranje u utorak 29.07.2014., a okupila je više od 400 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Una regata je međunarodna tradicionalna turističko-sportsko-kulturna manifestacija i centralni događaj turističke promocije potencijala rijeke Une i Nacionalnog parka Una.

Zahvaljujući podršci Ekopaka, ove godine po prvi put svi učesnici regate će biti u mogućnosti da selektivno odlažu ambalažni otpad. Naime, Ekopak je, u saradnji sa komunalnim preduzećima „Komrad“ iz Bihaća i „10. juli“ iz Bosanske Krupe obezbijedio kontejnere za odvojeno odlaganje ambalažnog otpada (papir, staklo i plastiku), a koji su postavljeni na četiri lokacije. Sav ambalažni otpad prikupljen tokom regate će biti transportovan i predan na dalju obradu i recikalžu, čime će se izbjeći dodatno zatrpavanje deponija, a ambalažni otpad će dobiti novu vrijednost.

Ekopak podržava sve projekte koji imaju za cilj ukazati na značaj odvojenog odlaganja i reciklaže ambalažnog otpada, te zaštitu prirodnih resursa. Zbog toga smo sa zadovoljstvom podržavali realizaciju 42. Internacionalne turističke Una regate.