U okviru projekta “Osmjeh Planete je u tvojim rukama” u općini Kladanj, su uspješno realizovane edukativne radionice na temu odvojenog odlaganja i reciklaže ambalažnog otpadau u tri škole sa područnim školama iz općine Kladanj i to: Osnovna škola Kladanj, Osnovna škola Stupari i MSŠ “Musa Ćazim Ćatić” Kladanj.

U februaru 2014. godine, Ekopak je započeo dugoročnu saradnju sa općinom Kladanj i JP „Komunalac“ sa ciljem uspostavljanja sistema odvojenog prikupljanja ambalažnog otpada i njegove pripreme za reciklažu. Uz sufinansiranje nabavke vozila za prikupljanje otpada i finansiranje nabavke odgovarajućih posuda za uspostavu eko-otoka, Ekopak provodi edukativne aktivnosti kako bi stanovnici općine Kladanj prihvatili novi način postupanja sa ambalažnim otpadom. Na taj način, općina Kladanj će biti među prvim općinama FBiH u kojim Ekopak gradi sistem po uzoru na zemlje regije i Evrope. 

Organizacijom finala kviza okončana je prva faza projekta „Osmijeh Planete je u tvojim rukama“, koju je Ekopak uz podršku općine Kladanj i JKP “Komunalac” uspješno implementirao u ovoj općini u periodu mart-april 2014. Projektom je obuhvaćeno oko 400 učenika, a cilj projekta  je razviti naviku kod najmlađih i obezbijediti uvjete da odvojeno odlaganje ambalažnog otpada postane svakodnevica, a u budućnosti nova kultura življenja. 

U finalnom kvizu „Osmijeh Planete je u tvojim rukama“ učestvovalo je ukupno 40 učenika, a najbolje znanje na temu odvojenog odlaganja i reciklaže ambalažnog otpada pokazali su -  

u kategoriji osnovnih škola: 

  1. Jusuf Abazović, 
  2. Dalila Čamdžić, 
  3. Adnan Mešanović i 

u kategoriji srednjih škola: 

  1. Nejra Rustemović, 
  2. Mevludina Berković, 
  3. Edin Krekić. 

Ekopak je obezbjedio bogat fond nagrada za prva tri mjesta. Također, Ekopak je svim školama uključenim u projekat donirao setove posuda u odgovarajućim bojama za odvojeno odlaganje ambalažnog otpada, kako bi omogućili učenicima iz općine Kladanj da primjene znanje stečeno na radionicama Ekopaka.

Svim učenicima koji su učestvovali u edukativnom dijelu projektu uručena su priznanja, a pobjednicima pohvale.