Ekopak je podržao akciju uređenja Kamberović polja u organizaciji  Foruma građana Zenica, povodom pripreme za održavanje tradicionalne „Čimburijade“ u Zenici. 

Tradicionalno kao i svake godine „Zenička Čimburijada“ će biti održana na prvi dan proljeća 21.03., a povodom toga najmlađi Zeničani će urediti Kamberović polje čišćenjem od ambalažnog otpada i sadnjom ruža i drugog cvijeća. 

Ekopak je, kao prijatelj akcije, zajedno sa Forumom građana Zenice obezbijedio vreće i kante za smeće, higijenske rukavice, majice i lunch pakete za sve učesnike. 

Saradnja sa Forumom građana Zenice je bila ostvarena i kroz projekat „Tvrle Ekolog“, koji je imao za cilj edukaciju djece o značaju pravilnog razdvojenog odlaganja i reciklaže ambalažnog otpada. Aktivnosti Ekopaka u Zenici će se nastaviti i u budućnosti, kako kroz akciju uređenja Kamberović polja, tako i kroz mnoge druge koje će imati za cilj podizanje svijesti građana o važnosti odvojenog odlaganja i reciklaže ambalažnog otpada, te približavanje BiH ostatku EU po pitanju upravljanja ambalažnim otpadom.  

Promotivnim aktivnostima podrške akcija čišćenja, Ekopak želi skrenuti pažnju neodgovornim pojedincima da je okoliš u koji bacaju otpad i njihov i da ljude ne možemo dijeliti na neodgovorne, koje će otpad bacati svuda gdje stignu i odgovorne, koji će ovakvim akcijama čistiti otpad ovih prvih. Odgovoran odnos prema otpadu treba da postane sastavni dio kulture življenja svakog građanina naše zemlje i tada neće biti potrebe za ovakvim aktivnostima, jer će otpad biti odložen tamo gdje mu je mjesto, a značajan dio će biti usmjeren u proces reciklaže i ponovnog iskorištenja.

U akciji je učestvovalo po šest učenika, članova ekoloških sekcija osnovnih i srednjih škola, članovi Izviđača Zenica te mladi iz ostalih partnerskih nevladinih organizacija.