U okviru obilježavanja evropske sedmice smanjenja otpada u srednjoj Ekonomskoj školi u Sarajevu je upriličena manifestacija predaje osam setova kanti za škole učesnice prvog ciklusa edukativnog projekta „Osmijeh Planete je u tvojim rukama".

Setovi kanti su uručeni: OŠ Alija Nametak, OŠ Meša Selimović, OŠ Safvet beg Bašagić, Šesta osnovna škola Ilidža, Gimnazija Obala, Gimnazija Dobrinja, Treća gimnazija i Srednja ekonomska škola.

Kante trebaju da imaju dvostruku ulogu: da djeluju edukativno na svijest učenika i istoivremeno da imaju svoju svrhu – da se koriste za razdvajanje otpada, a prikupljeni ambalažni otpad će biti recikliran.

Konačni cilj je da educiramo mlade generacije, kojima razdvajanje otpada treba da postane kultura življenja kao i svakom savremenom građaninu Evrope, kako bi sistem razdvajanja i reciklaže ambalažnog otpada u budućnosti zaživio u cijeloj Federaciji BiH. 

Ekopak se zahvaljuje svim školama učesnicama prvog ciklusa projekta „Osmijeh Planete je u tvojim rukama“, a profesore i učenike poziva da nastavimo saradnju kako bi zajedno postigli ovaj cilj.