Općina Kiseljak, 20.11.2015. – Ranijom realizacijom ugovora između Općine Kiseljak, JP „Vodovod i kanalizacija“ Kiseljak i neprofitne kompanije Ekopak, isporučeno je 15 kontejnera, a u toku je nabavka i dodatnih 36 kontejnera za uspostavu eko otoka u koje će građani odvojeno odlagati ambalažni otpad. JP „Vodovod i kanalizacija“ Kiseljak redovno servisira kontejnere a prikupljeni ambalažni otpad priprema za transport na reciklažu.

Pored nabavke infrastrukture, iz Ekopaka ističu da je vrlo važno edukovati građane o značaju odvojenog odlaganja ambalažnog otpada i reciklaži, te se posebna pažnja posvećuje projektima usmjerenim na povećanje svijesti kod djece školskog uzrasta.

Danas su u OŠ “Lepenica” , OŠ “Kiseljak”, OŠ “Gromiljak” i OŠ ”Brestovsko” u Kiseljaku odigrane pozorišne predstave “Reciklaža nije gnjavaža”. Respektirajući činjenicu da navike stvorene u djetinjstvu ostaju za čitav život, cilj projekta „Tvrle ekolog” i pozorišne predstave “Reciklaža nije gnjavaža” je u najranijoj dobi djeteta stvoriti naviku da odvojeno odlaganje ambalažnog otpada postane novi način postupanja sa otpadom i nova kultura življenja u našoj zemlji, kako bi se po ovom segmentu približili ostatku Evrope. Redatelj predstave je g. Miroljub Mijatović iz BNP Zenica, a projekat u saradnji s Ekopakom realizuje Forum građana iz Zenice.

Uspostavu Sistema Zelene tačke za reciklažu i iskorištenje ambalažnog otpada u našoj zemlji omogućavaju sve društveno odgovorne kompanije koje putem Ekopaka izmiruju svoje zakonske obaveze za reciklažu ambalažnog otpada, u skladu sa Pravilnikom o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom u FBiH (Sl.N. FBiH br. 88/11 i Sl.N. FBiH br.28/13).

Općini Kiseljak je ispred Ekopaka uručen Certifikat Zelene tačke, a Ekopak kao ekskluzivni davatelj prava na korištenje prestižnog međunarodno zaštićenog znaka “Zelena tačka” za tržište BiH, poziva sve privredne subjekte da s Ekopakom regulišu pravo na njegovo dozvoljeno korištenje na ambalaži. Time će potrošačima poslati poruku o svojoj društvenoj odgovornosti te će potrošači kupovinom proizvoda označenih Zelenom tačkom učestvovati u građenju Sistema Zelene tačke u BiH.