Mepas Mall u Mostaru je, u suradnji sa partnerima Ekopakom, ovlaštenim operaterom sistema upravljanja ambalažnim otpadom FBiH i kompanijom Duga, koja se bavi selektivnim prikupljanjem i zbrinjavanjem otpada, organizirao je obilježavanje Dana planete Zemlje u subotu, 20.04.2013. godine.

U sklopu planiranog programa su organizirane edukativne i zabavne dječije radionice na temu očuvanja okoliša, a u kojim su mališani uz pomoć animatora naučili kroz igru kako postati prijatelj planete Zemlje.

Zabavne radionice odvajanja i odlaganja otpada u predviđene kante, oslikavanje vrećica i bojanke na temu ekologije samo su dio programa realizovanog 20.04.2013.

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila/travnja u više od 150 zemalja širom svijeta i podsjeća  sve nas kako je naš jedini dom, planeta Zemlja, ugrožen i kako smo svi za to odgovorni. Cilj obilježavanja Dana planete Zemlje jeste skretanje pozornosti na značaj očuvanja životne sredine i razvijanje ekološke svijesti kako bi se spriječilo zagađivanje.

Svi mi smo dužni čuvati planetu Zemlju i doprinijeti zaštiti okoliša i planete. Odlaganje staklenih i plastičnih boca i papira u posebno označene kontejnere, racionalno korištenje vode i energije, češće pješačenje i upotreba bicikla samo su neke od svakodnevnih aktivnosti kojim možemo pomoći planeti Zemlji.