5. 6. 2015 – Peti juni, Svjetski dan zaštite okoliša, Ekopak je obilježio u saradnji sa općinama Olovo, Velika Kladuša i Kladanj.

Nakon što je u prethodnom periodu uspješno realizovan edukativni projekat „Osmijeh Planete je u tvojim rukama“ u svim osnovnim i srednjim školama u općinama Olovo i Velika Kladuša, Ekopak je 5. juna, organizovao svečanu dodjelu nagrada za učenike koji su pokazali najbolje znanje u kvizu. 

 

 U Olovu je nakon uručenja nagrada upriličena i predstava „Reciklaža nije gnjavaža“, u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Ista ekipa je tokom dana posjetila i Kladanj, te kroz teatarske vještine educirala i djecu iz Kladnja o pravilnom odlaganju i reciklaži ambalažnog otpada. U Kladnju je edukativnu predstavu pogledalo oko 150 učenika, Ekopak je obezbijedio prijevoz i za učenike iz područnih škola.

U edukativnom projektu u Olovu je učestvovalo oko 900 učenika iz Osnovne škole „Olovo“, Osnovne škole „Hasan Kikić“, Mješovite srednje škole „Musa Ćazim Ćatić“, te njihovih područnih škola. U Velikoj Kladuši je učestvovalo oko 1600 učenika iz svih predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u ovoj općini.

Cilj edukativnog projekta je naučiti djecu kako ispravno odlagati ambalažni otpad koji nastaje svakodnevnom upotrebom raznih proizvoda te koji je značaj reciklaže. 

Općine Kladanj i Olovo su uključene u Ekopakov Sistem Zelene tačke u kojem je potrošačima omogućeno da selektivno odlažu ambalažni otpad, a njihova komunalna preduzeća u saradnji sa Ekopakov sprovode aktivnosti selektivnog prikupljanja ambalažnog otpada i pripreme za reciklažu.