17.04.2015.g. je u prostorijama Ekopaka potpisan ugovor o realizaciji edukativnog projekta "Osmijeh Planete je u tvojim rukama" u Općini Velika Kladuša. Potpisnici ugovora su JKUP "Komunalije" d.o.o. iz Velike Kladuše i Ekopak, prvi ovlašteni operater sistema za upravljanje ambalažnim otpadom.

Općina Velika Kladuša je obezbijedila saglasnost Kantonalnog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, te će se projektom obuhvatiti 36 škola - 13 centralnih i 23 područne, kao i 3 vrtića. 

U sklopu projekta će biti realizirane edukativne radionice i kviz takmičenje između škola. Cilj projekta je da se mladi edukuju o pravilnom načinu odlaganja ambalažnog otpada, značaju reciklaže i zaštite okoliša. JKUP "Komunalije" d.o.o. kao partner projekta će pružiti svu potrebnu podršku pri realizaciji projekta.

Edukativni projekat je jedna od faza uvođenja Općine Velika Kladuša u Ekopakov Sistem Zelene tačke, koji Ekopak gradi po uzoru na iskustva vodećih evropskih sistema iz zemalja članica PRO EUROPE-a.