Za svaku tonu kartonske ambalaže koju Ekopak preda na reciklažu spašeno je 17 stabala iz prirode.

Danas je u zgradi UN-a u Sarajevu održana konferencija za novinare povodom organizovanja akcije pod nazivom: "Let's Do It – milion sadnica za 1 dan". Riječ je o velikoj volonterskoj akciji sadnje drveća, posvećenoj prvenstveno pošumljavanju šumskog zemljišta, ali i sadnji drveća u parkovima, dvorištima i sl. sinhronizovana akcija će se provesti na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine u subotu 25.10.2014. godine sa početkom u 9:00 sati.

Akciju organizuju Udruženje građana “Ruke” iz Sarajeva i Udruženje građana „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke, u partnerstvu sa vladinim sektorom, javnim i privatnim privrednim subjektima, školama/fakultetima i drugim nevladinim organizacijama/udruženjima, kao i uz podršku međunarodne zajednice, akademske zajednice, javnih i privatnih medija (elektronskih i printanih medija), te uglednih osoba iz javne društvene i poslovne sfere života.

Ekopak je uspostavio saradnju sa projektom "Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“, u proljetnoj akciji čišćenja, kada je po prvi put otpad prikupljan selektivno – razdvajao se korisni od nekorisnog dijela, a Ekopak je obezbjedio da sav prikupljen ambalažni otpad bude predat na reciklažu. Saradnja je nastavljena i na projektu sadnje drveća, pri čemu je fokus Ekopaka usmjeren na značaj očuvanja šuma jer je višestruko korisnije da se za proizvodnju nove ambalaže, umjesto sječe šuma, koristi odbačena ambalaža.  Također važan je značaj odvojenog odlaganja otpada kako bi stari papir, umjesto na deponijama, završio u procesu reciklaže a drveće ostalo sačuvano.