Ekopak, prvi ovlašteni operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Federaciji BiH, sa zadovoljstvom obavještava svoje klijente, partnere i zainteresovanu javnost da je uspješno ispunio opšti cilj za reciklažu ili iskorištenje ambalažnog otpada od 8% za 2012. godinu!

Iako je Ekopak Dozvolu za operatera sistema dobio polovinom 2012. godine, znači da je praktično u drugoj polovini godine ispunio godišnji cilj od 8%. Cilj je ispunjen zahvaljujući podršci i partnerskom odnosu ovlaštenih sakupljača sa jedne strane i sa druge strane, sve većem broju klijenata, tj proizvođača, uvoznika, punioca, distributera i krajnjih snabdjevača koji u Ekopaku prepoznaju svog operatera sistema za upravljanje ambalažnim otpadom u Federaciji BiH.

Ovo je garancija da se u našoj zemlji uspostavljaju čvrsti temelji za razvoj transparentnog, dugoročnog i održivog sistema upravljanja ambalažnim otpadom, po uzoru na najefikasnije sisteme iz zemalja Evrope. Važno je i da se sistem uspostavlja bez ikakvih šokova na tržištu i bez povećanja cijena proizvoda u ambalaži, kakav je bio slučaj u nekim zemljama okruženja, gdje su cijene proizvoda u ambalaži rasle i do 30%, kao i da se stvaraju pretpostavke da se naša zemlja u segmentu upravljanja ambalažnim otpadom priključuje ostatku Evrope.

Izvještaj o upravljanju ambalažnim otpadom za koje je Ekopak ugovorom preuzeo obvezu upravljanja u 2012. godini će biti objavljen nakon što bude dostavljen Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, te Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH. Rok za podnošenje izvještaja u skladu sa članom 21. Pravilnika je 31. mart.