Predstavnici lokalnih vlasti i privrednih subjekata koji na tržište plasiraju ambalažu ili proizvode u ambalaži, prisustvovali radionici „Upravljanje čvrstim otpadom i uspostava sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u Federaciji BiH“. 

Radionica je na inicijativu Privredne komore Bosansko-podrinjskog kantona i Ekopaka održana u Goraždu. Osim privrednih subjekata iz BPK-a, radionici su prisustvovali i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK-a, te predstavnici Općine Goražde.

Pomoćnik ministrice Federalnog ministarstva okoliša i turizma gosp. Mladen Rudež je prezentirao Plan zatvaranja općinskih deponija u FBiH i iskorištenje otpada kao sirovine i energenta. 

Gospodin Josip Dolušić, savjetnik ministrice Federalnog ministarstva okoliša i turizma, se također obratio skupu i odgovarao na brojna postavljena pitanja.

Predstavnici Ekopaka su, između ostalog, prezentirali i prednosti korištenja međunarodnog zaštićenog znaka „Zelena tačka“ (Green Dot) na ambalaži proizvoda, jer je Ekopak jedini ovlašteni davatelj prava za njeno korištenje na tržištu Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom su privrednim društvima Unis Ginex, MPI Mlin Ustikolina, Muris Company, te SPK Emina uručeni certifikati o pravu na korištenje znaka „Zelena tačka“, koje su stekli uključenjem u sistem Ekopaka, što je istovremeno dokaz da, preko Ekopaka učestvuju u uspostavi održivog sistema prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada po evropskim standardima.