Ekopak je, u saradnji sa Mercator BH i NVO altruista „Svjetlo“, subotu 24.11.2012. godine u Mercator centru u Sarajevu učestvovao u obilježavanju Evropske sedmice za smanjenje otpada- EWWR 2012.

Podjelom promotivnih materijala sa praktičnim savjetima za redukovanje otpada u domaćinstvima, kao i osnovnim informacijama o reciklaži i ponovnoj upotrebi ambalaže, Ekopak je krenuo u aktivnosti edukacije građana o važnosti promjena u potrošačkim navikama, koje su sastavni dio aktivnosti uspostave sistema u svakoj zemlji. Također, promovisan je novi audio jingle Ekopaka. 

Postavkom instalacije „Čovjek koji se guši u smeću“ prikazana je zabrinjavajuća situacija sa kojom se svakodnevno susrećemo u različitim aspektima života. Oni najmlađi su na interaktivan način imali priliku „spasiti“ čovjeka od gušenja, oslobađajući ga ambalažnog otpada u kojem se našao. Simulacijom selektivnog odlaganja otpada, posjetioci Mercator centra su pokazali spremnost na promjene u postupanju sa ambalažnim otpadom.

Ekopak je također donirao 100 biorazgradivih cekera NVO „Svjetlo“, sa namjerom da pomogne u prikupljanju novca za njihove aktivnosti, dok su vrijedne ruke polaznika „Art Line“ radionice ove nevladine organizacije su svojom maštom i kreativnošću ukrasile cekere. Prihod od prodaje cekera je bio namjenjen jednoj od socijalno ugroženih porodica, koja je ujedno i članica NVO „Svjetlo“. Na ovaj način, Ekopak je dokazao da ne samo da okuplja društveno odgovorne kompanije, već i sam implementira aktivnosti društveno odgovornog karaktera. 

Ovim putem Ekopak želi zahvaliti svim posjetiocima Mercator centra na spremnosti da učine korak naprijed ka mijenjaju svijesti o postupanju sa ambalažnim otpadom, kao i na učešću u umjetničkom performansu.